Nedeljna, 4. maj 1997.

Sedamnaest godina posle smrti bivseg ju-lidera, saljivo-ozbiljna prepiska na 

You are the best

Skoro tri godine traje elektronska tribina o Titu. Iz svih krajeva sveta ispisano je preko sezdeset strana teksta 

Gordana Susa

Josip Broz Tito ponovo je medju Juznim Slovenima, ovaj put preko Interneta gde se skoro tri godine vrti njegov "Home page". Autor ove kompjuterske monografije o Brozu je izvesni Josko, tako se potpisuje, iz Slovenije. 27. jula 1994. on je korisnicima alternativnog i sve mocnijeg infomrativnog sistema sirom sveta ponudio da cuju Titov glas i neke njegove govore. Ne samo to vec i neke horske pesme poput one "Uz marsala Tita junackog sina"... Mogu se videti i Titove fotografije podeljene u cetiri ciklusa; najstarije, predratne i ratne, zatim slede one iz mnogobrojnih susreta sa svetskim liderima. Pod naslovom "interesantne", uglavnom su odabrani fotosi napravljeni u trenucima predaha, lova, kod kuce, a poslednje su snimljene u Ljubljani nakon operacije pa ih je kreator Titove "domace strane" provokativno naslovio "Poslednja borba svetskog lidera". 

O Titu kao antifasisti, komunisti, marsalu ili kontraverznom vladaru, totalitaracu ili perfidnom demokrati, svetskom lideru i diplomati, hedonisti... napisano je mnogo a ostaje jos vise za ozbiljne analize u uslovima istorijske distance, ali da je Josip Broz licnost koja izaziva interesovanje savremenika i da inspirise hiljade ljudi da se oglase ispisivanjem stranica i stranica teksta pokazuje i "Tribina o Titu" u okviru pomenutog "Home page", koja se proteze na preko 60 stranica. 

Tako, eto, sedmnaest godina posle njegove smrti na Internetu je "i posle Tita Tito". Preko 90 odsto pisama upuceno je direktno njemu a mali procentualni ostatak autoru ove kompjuterske animacije. Na samom pocetku i poruka autora koji se identifikuje sa njim uz Titov logo u potpisu "Kao i prije i sada dokazujem kako cijenim demokratiju tako da sva vasa pisma pa tako i ova sa kritickim misljenjima objavljujem". Svestan da ce svojom ponudom za "razgovor" izazvati razlicite komentare "Josko iz Slovenije" takodje napominje da nije odgovoran ukoliko neke od poruka kod nekog izazovu teska osecanja. Pokazalo se, medjutim, da uz nekoliko iznimaka ("Odsek'o bi mu i drugu nogu pa nek trci stafetu") ogromna vecina ucesnika ovog elektronskog razgovora uljudno razmenjuje stavove. "Tito, ha! Dosta mi je komunista", porucuje cetnik iz Cikaga, pod adresom "Zanet" dok Nedim Hadzibegovic, na cistom engleskom jeziku, dodaje svoju poruku: "Zadovoljan sam sto je ime kao Titovo naslo mesto na Internetu". "Hm! Zaista zanimljivo. Mozda bi trebalo pokazati i onu manje poznatu i manje lijepu stranu naseg ex idola. Ovo zasad je odlicno, ali treba produziti korak dalje. Nadam se da to imate u planu", konstatuje Gordan, iskoristivsi priliku da bivsim i sadasnjim Jugoslovenima skrene paznju kako na Internetu ima i Radio Slobodna Evropa. Luka Strajner se jednog dana oglasio parolom "Smrt fasizmu sloboda narodu" a drugog dana, postavlja pitanje na slovenackom: "Kje bi lahko dobil tekste pesmi Alan Ford" a zatim nastavlja "Dragi druze stari, ako boga znas vrati se i pomozi nam. Ti si imao kljuc za svaku bravu. Jednom recju POMAGAJ." 

Neki tekstovi su pisani na engleskom, neki na srpskom, hrvatskom, slovenackom, makedonskom, a neki mesano. Ljubomir Jurkovic Titu porucuje "You are the best" (ti si najbolji) a potom dodaje, "Drago mi je da se u ovom tudjem svijetu covjek moze obratiti svome." 

Oprecnih komentara Titovog lika i dela bilo je vise na pocetku kada je instaliran "Home Page", ali sto je tribina duze trajala, to su komentatori postajali ujednaceniji i blagonakloniji Titovom liku i delu. Igor Prohaska na tipsko pitanje elektronske poste o cemu se radi odgovara: "Druze Tito ja ti se kunem". Zatim nastavlja: "Zahvaljujem se onima koji drze u zivotu sjecanja na tvorca zemlje koja je bila moja i nasa domovina Jugoslavija. Naravno da nije bila perfektna, ali je neko drzao ove nacional-sovinisticke dzukele pod kljucem i zato kazem - Zivio drug Tito. Hvala ti na najljepsoj zemlji na svijetu! Zao mi je sto nema ni tebe ni nje." M. Bojanic istice: "Sto vise znam vise zelim da znam o Titu. Kako je uspeo da pobedi Nemce, sacuva zemlju slobodnom od staljinizma i primeni adaptirani marksizam koji je radio do njegove smrti." Ana Sedentel pise dugacko pismo naslovljeno na njenog idola: "Dragi druze Tito. Veoma mi je drago da te jos uvijek ima, pa makar te bilo na ovaj nacin. Steta samo sto sa svoje sadasnje pozicije nisi u mogucnosti da ocistis bagru koja se namnozila na prostorima bivse SFRJ. Procitala sam sve komentare na tvoj racun. Oni koji o tebi lose pisu su pripadnici gore navedene bagre. Dok je bilo tebe, bilo je i Jugoslavije. Kad si ti otisao, nadigla se bagra i rasturise Jugoslaviju". 

Vrlo verovatno da su imena na adresama ove elektronske prepiske izmisljena. Medjutim, zemlje pa cak i gradovi odakle stizu poruke lako se citaju iz kompjuterske signature. Vecina sagovornika "Tribine o Titu" oglasava se iz dijaspore: Svedske, Nemacke, Argentine, Spanije, SAD, Kanade, Ceske a na postjugoslovenskom prostoru najaktivniji su korespodenti iz Hrvatske i Slovenije. 

Tito na Internetu

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.

© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /